Orientering i Rudskoga

Orienteringskarta i Rudskoga.
I ett försök att få till bättre möjligheter för eleverna i Grunnebacka skola att lära sig grunderna i orientering, har jag börjat med att skapa en orienteringskarta. Området som det gäller är begränsat i norr av kraftledningsgatan (’linja’ i dagligt tal). I väster är begränsningen Frosterudsvägen, i öster Skottlandavägen och i söder då 204:an.
Skolan kanske kommer med på kartan, ev Skogalund beroende på var det finns lämpligt område som passar skolan undervisning.
Funderar på att göra något runt elljusslingan Sjötorp också.
Jag har fått underlag och mycket hjälp, som gör detta möjligt, av Kristinehamns orienteringsklubb (KOK). Ett stort tack till KOK.
Så om ni ser en skum figur som går omkring i skogen kan det vara jag som ’rekar’.  Jag går runt och tittar att underlaget stämmer och hittar stenar, sankmarker, grönområden (=områden med begränsad löpbarhet), beståndsgränser mm.
Sedan skall detta in i datorn vilket tar nästan lika lång tid det.
Det tar tid för jag är nybörjare på detta men jag hoppas att jag i alla fall kan få fram en karta som täcker de behov som ställs på orienteringskunskap upp till årskurs 6.
Jag började i kraftledningsgatan och har sedan varit på flera ställen
men på sistone runt Rosstugan. Runt Rosstugan och upp mot ’linja’ finns det stigar, ett gärde och körvägar som gör det lämpligt för nybörjarorientering.
Tisdagen 15e oktober var det så dags. Grunnebacka skola var vid Rosstugan och hade sin första orienteringsövning.
Eventuellt skulle en journalist från NKrP komma men så blev det inte. Jag skrev en redogörelse ifall de ville ha. Denna redogörelse finns nedan.
/// Leif Nordström


Grunnebackaelever hungriga på att lära sig orientera.
Tisdag 15/11 var det orientering på schemat för Grunnebackaskolans elever årskurs 3, 4, 5 och 6. Samling vid Rosstugan i Rudskoga klockan 09.00. Här håller en orienteringskarta så sakta på att tas fram och nu var det dags för de första att prova på orientering på denna karta.
Innan start gjordes en kort repetition av karttecken och det viktigaste vid orientering – hur man använder kompassen så att man rätt passar kartan till naturen.
Två banor hade skapats, en kortare lite lättare tänkt för 3-4 och en något svårare och längre för 5-6 som dock fick köra igenom den korta först som uppvärmning.
5-6 klarade snabbt av den korta banan,  dock hittade en del några fler kontroller än som fanns på kartan. Hungern var stor att stämpla.
Sedan var det 3-4ans tur. Hungriga även de så många stämplar sattes i stämpelkortet.
För de som inte orienterade så letade man bilder på djur som skulle paras ihop (djurmemo). Också detta med samma hunger så innan 5-6 gav sig iväg på den långa banan fick det bli lite mellanmål.
Långa banan innehöll några kontroller som inte var helt lätta och som, om man kom snett, kunde innebära att det bar iväg långt ut i skogen. Här sattes ’extra buskar’ ut, dvs vuxna som visade rätt väg igen.
Men vadå,  3-4 var också sugna på långa banan. Som tur var fanns kartor till alla så snart var alla ute.
SMHI hade lovat lätt regn innan 10 och regn senare och det slog in.
På slutet blev de som inte hade rejäla regnställ riktigt blöta.
Det fanns tillgång till en samlingsplats med grill och tak vilket blev populärt. Egentligen fick inte alla plats men på något vis fick man det ändå.
Nu vankades det hamburgare direkt från grillen och....hungern var stor. Kön växte snabbt.


Under maten berättades det om Ulla som givit namn åt en sankmark på kartan, ’Ullas mosse’. Spännande.
För att ett sådant här arrangemang skall bli lyckat krävs många insatser. Först skall man hitta ett område som passar. Här ryckte en person och röjde i en rågång och vips fanns det möjlighet att göra banorna som var lagom svåra. Och så ska ju banor konstrueras, inte för svåra och inte för lätta för det skall vara en utmaning att hitta den där kontrollpunkten med skärmen. På själva dagen måste det finnas personer som stöttar och undervisar men även stå där ute i skogen så att inte någon kommer allt för långt ut i storskogen.
Alla dessa funktioner fanns på plats. Mor- och farföräldrar och andra släktingar, var med. Föräldrar som tog ledigt från arbete för att stötta upp och inte minst skolans personal som kan elevernas behov. Men all nedlagd tid och alla uppoffringar kändes lätta när man såg ivern och glädjen hos eleverna under dagens övningar.
Jaktlagets koja där vi fick skydd för regnet var guld värt och så kunde
traktens bussbolag snabbt ändra hämtningstidpunkt för på slutet blev det blött och kallt. Då var det skönt att åka tillbaka efter en lyckad dag i skogen.
/// Leif Nordström

 

loading...

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna